Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νέα & Δραστηριότητες

Πρόσκληση για φωτογραφικό υλικό

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο επανέκδοσης του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο: “Πρόσωπα του 1943” παρακαλεί τους κατόχους οποιουδήποτε φωτογραφικού υλικού που σχετίζεται με την “Επιχείρηση Καλάβρυτα” (την Καταστροφή των Καλαβρύτων και των γύρω χωριών) και τους Εκτελεσθέντες και τις οικογένειες αυτών να το προσκομίσουν, εφόσον το επιθυμούν, έως τις 15 Οκτωβρίου 2024.
 

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 26923-60220, 26920-23646 και στο email: info@dmko.gr

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ

Το έτος 2024 συμπληρώνονται εκατόν είκοσι (120) χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, πολιτικού και αγωνιστή, Γιάννη Κουτσοχέρα και τριάντα χρόνια (30) από την αποδημία του για τα Επέκεινα. Εν όψει αυτής της διπλής επετείου το «Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη» και το Φιλολογικό περιοδικό «ΝΟΥΜΑΣ», προκηρύσσουν Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, προς τιμή και μνήμη του πολίτη του κόσμου, Γιάννη Κουτσοχέρα, του ποιητή της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

«Traveller’s Choice Award»

Το Μουσείο απέσπασε το βραβείο επισκεπτών «Traveller’s Choice Award» του TripAdvisor για το 2024. Το εν λόγω βραβείο δίνεται σε επιχειρήσεις, αξιοθέατα, μνημεία και επισκέψιμους χώρους που λαμβάνουν σταθερά εξαιρετικές κριτικές από τους επισκέπτες του TripAdvisor και κατατάσσονται εντός του κορυφαίου 10% των προτάσεων του γνωστού ιστότοπου.

Απεβίωσε η Παναγιώτα Πρίμπα – Σακελλαρίου

Απεβίωσε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στην γενέτειρά της στα Καλάβρυτα στις 12/07/2024 η Παναγιώτα Πρίμπα – Σακελλαρίου η οποία υπήρξε και αυτή όπως άλλωστε και εκατοντάδες συμπατριώτες της θύμα της Ναζιστικής θηριωδίας. Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα από τον Μιχαήλ Πρίμπα του Σπυρίδωνα, υποδηματοποιό από το Αίγιο, και την Τσαβαλά Αθανασία. Είχε άλλον έναν αδερφό, τον Σπύρο. Παντρεύτηκε τον Σακελλαρίου Διονύσιο, οδοντίατρο, και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τη Μαρία, τη Σπυριδούλα, την Αθανασία και τη Βασιλική.

Απεβίωσε ο Γεώργιος Δημόπουλος, ένα ακόμα θύμα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Απεβίωσε ο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ [1930-2024] Υπήρξε κι αυτός, όπως άλλωστε και εκατοντάδες συμπατριώτες του, θύμα της ναζιστικής θηριωδίας. Στις 13-12-1943 ο πατέρας του Δήμος Δημόπουλος και ο θείος του Τάκης Δημόπουλος εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο χωράφι του Καπή μαζί με όλους τους συμπατριώτες του Καλαβρυτινούς.

Νέο Τοπόσημο ιστορικής μνήμης

Ένα νέο Τοπόσημο έρχεται να πάρει τη θέση του στην πόλη των Καλαβρύτων και να προστεθεί παράλληλα με τα υπάρχοντα ( Τόπος Εκτέλεσης, Ιστορικό Νεκροταφείο, Καθεδρικός Ναός, 13 Αριές στον περίβολο του Μουσείου) στην τοπογραφία της μνήμης της πόλης μας.

Πρόκειται για 9 καλαίσθητα αναλόγια (stand) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής που ξεκινάει από το προαύλιο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και καταλήγει στον Τόπο της Εκτέλεσης.

Επιστημονική Διημερίδα για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Διστόμου από τα Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, ο Δήμος Διστόμου -  Αράχωβας - Αντίκυρας,  το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και σε συνεργασία με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας διοργάνωσαν επιστημονική διημερίδα με θέμα: "Αντίποινα: Πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" την 1η και στις 2 Ιουνίου 2024 στο Δίστομο. 

Επιστημονική Διημερίδα για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Διστόμου από τα Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, ο Δήμος Διστόμου -  Αράχωβας - Αντίκυρας,  το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και σε συνεργασία με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα με θέμα: "Αντίποινα: Πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" την 1η και στις 2 Ιουνίου 2024 στο Δίστομο. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”, υλοποίησε το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, με τίτλο: “Σπόροι Σοφίας για Πόρτες Ανοιχτές”, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με την αρχή της αυτενέργειας, της διερεύνησης και της ενεργητικής-συμμετοχικής μάθησης.